Blog door Debby Huis in ‘t Veld
Vanuit Zorg voor leren delen wij graag kennis met zorgverleners. In ons netwerk van trainers hebben wij experts op diverse gebieden en het lijkt ons leuk is als zij jullie via een blog meenemen in hun vakgebied om zo hun kennis en ervaring met jullie te delen.
Deze blog is geschreven door wondverpleegkundige Debby Huis in ’t Veld. Zij is verpleegkundige, wondconsulent en trainer. Voor Zorg voor leren verzorgt zij bijscholingen over wondzorg en zwachtelen.
Ik verzorg nu al een tijdje diverse trainingen voor Zorg voor leren. Vanaf nu ga ik mij als wondverpleegkundige vooral focussen op de lessen wondzorg en zwachtelen.
Waarom? Omdat ik zoveel mis zie gaan bij zowel thuiszorg als instellingen, maar ook bij poli’s en huisartsen op het gebied van wondverzorging. Ik vind het leuk om heel praktisch en met wat theoretische onderbouwing te laten zien hoe het beter kan. Wat komt er zoal aan de orde?
Poetsen
Bij wonden gaat het gezegde “zachte heelmeesters maken stinkende wonden” zeker op.
Net als onze tanden moeten ook de wonden gepoetst worden. Biofilm en bacteriën zijn de grootste boosdoeners voor onnodig complexe en slecht helende wonden (lees meer hierover in mijn eerste blog) . En ja, het ‘poetsen’ kan zeker pijn doen bij cliënten, maar is wel essentieel.
Zwachtelen
Bij wondzorg aan benen, moet 80-90% gezwachteld worden als de vaatfunctie dat toe laat. Maar hoe bepaal je dat?
Er zijn veel verschillende zwachtels. Voor elk type been of elke aandoening is een bepaalde zwachtel geschikt. En elke soort zwachtel vraagt om een andere techniek.
Ik zie helaas veel zwachtelletsel bij cliënten die door de reguliere zorg gezwachteld worden. Soms zelfs echt grote letsels. Ik ben fan van 2-lagen-systemen. Ze zijn wel duurder maar bieden veel voordelen:
- Ze zitten veel fijner;
- Mensen kunnen beter in hun schoenen (waardoor minder valgevaar en betere therapietrouw ontstaat);
- Er treedt weinig tot geen zwachtelletsel op.
Ik zie nu eigenlijk zoveel problemen bij het zwachtelen, dat ik zou wensen dat het in de voorbehouden handelingen wordt opgenomen en verplicht getoetst dient te worden.
Deze blog is geschreven door Debby Huis in ’t Veld. Voor Zorg voor leren verzorgt zij o.a. de scholingen Wondzorg en Zwachtelen. Een scholing op maat is uiteraard ook mogelijk. Neem in dat geval contact op via info@zorgvoorleren.nl of bel naar 085 130 87 90.
Ook kunnen Debby en haar collega’s van Van zorg naar beter worden ingezet als wondverpleegkundige in jouw organisatie. We brengen jullie graag in contact met elkaar.