Blog door BLOOT | Let’s talk about sex!

Blog door BLOOT

Vanuit Zorg voor leren delen wij graag kennis met zorgverleners. In ons netwerk van trainers hebben wij experts op diverse gebieden en het lijkt ons leuk als zij jullie via een blog meenemen in hun vakgebied om zo hun kennis en ervaring met jullie te delen.

De blog is van onze samenwerkingspartner BLOOT. Zij bieden trainingen en consultaties met betrekking tot intimiteit en seksualiteit in de ouderenzorg.

Let’s talk about sex!

Stel… Jij hebt van huis uit meegekregen dat intimiteit en seksualiteit bij het leven horen. Er werd nooit moeilijk gedaan over dit onderwerp. Toen je voor het eerst op vakantie ging met vrienden, kreeg je een pakje condooms mee en een (toch wel wat ongemakkelijk) gesprek over seks. Je bent nu wat jaren verder en werkt in de zorg. Je bent je helemaal bewust van het belang van intimiteit en seksualiteit in de zorg. Je hebt een training gevolgd van BLOOT. Het was veel informatie en wat vooral is blijven hangen is dat iedereen, ook ouderen en ook bewoners van een verpleeghuis, recht hebben op intimiteit en seksualiteit. Je vindt het dus héél belangrijk dat dit onderwerp binnen jouw team bespreekbaar wordt gemaakt. Ook ga je ervan uit dat jouw teamleden het onderwerp, ook bij de bewoners waar zij contactverzorgenden van zijn, bespreekbaar maken. Voor jou staat seks bespreekbaar maken gelijk aan het bespreken van een nieuw zorgplan: geen probleem.

Seksueel getintverliefd koppel

Cees is een bewoner van jullie PG afdeling. Binnen jullie team is het er al een paar keer over gegaan: hij geeft wisselende signalen af, maar het lijkt wel alsof hij behoefte heeft aan intimiteit en seksualiteit. Als jullie dit tijdens een omgangsoverleg bespreken, wordt het steeds duidelijker. Hij maakt seksueel getinte opmerkingen en benoemt ook het contact dat hij had met zijn partner te missen. Er worden verschillende afspraken gemaakt, onder andere dat zijn contactverzorgende met hem eens het gesprek hierover aangaat. Waar heeft hij precies behoefte aan?

Bij een volgend omgangsoverleg blijkt dat de afspraken niet zijn nagekomen. Je vindt dit echt onvoorstelbaar: hoe kun je deze taak nou niet serieus nemen? Het zal vast wel weer met het taboe te maken hebben wat ligt op ouderen en seks. Het is toch juist belangrijk om te kijken naar de behoeften van bewoners? Je wordt er gewoon boos van en neemt je voor de betreffende collega een boze mail te sturen.

Een knalrood hoofd

Stel… Je hebt van huis uit helemaal niet de gewoonte om te praten over intimiteit en seksualiteit. Je hebt zelf ontdekt wat dat voor jou betekent en bent ook niet gewend om daar met vrienden over te praten. Altijd als het erover gaat, krijg je een knalrood hoofd. In een relatie vind je het een ingewikkeld onderwerp en soms gaat een partner ook over jouw grenzen. Hierdoor heb je een negatieve associatie met intimiteit en seksualiteit. Je merkt dat het op het werk een thema is geworden. Je hebt geprobeerd er wat afstand van te houden, maar nu speelt er wat bij een bewoner die onder jou valt. Je wist ook écht niet hoe je dit bespreekbaar moest maken en dus hoopte je dat het voorbij zou waaien. Je was er al bang voor, maar je ziet dat die collega, die zo goed weet hoe het moet, een boze mail heeft gestuurd.

Wat nu?

Gelukkig krijgt de teammanager lucht van de rondgaande mails. Het team wordt bij elkaar geroepen. Jullie bespreken, voor sommige teamleden ongemakkelijk, voor andere minder, het onderwerp intimiteit en seksualiteit. Hoe gaan jullie daarmee om? Het blijkt dat er veel verschillen zijn in opvattingen, normen en waarden. Dit maakt dat het voor niet iedereen even makkelijk is om het bespreekbaar te maken.

Hoe moeilijk ook, het onderwerp bespreekbaar maken kan de kwaliteit van leven van cliënten én hun partners verbeteren. Hoe kun je binnen jouw team dit onderwerp een plek geven? Probeer eens een gesprek aan te gaan, wees je bewust van de (on)mogelijkheden in de zorg en vraag hulp. Kijk op www.blootindezorg.nl voor de mogelijkheden die wij bieden of meld je aan voor een training over dit onderwerp op www.zorgvoorleren.nl.

Deze blog is geschreven door BLOOT. Zij bieden trainingen en consultaties met betrekking tot intimiteit en seksualiteit in de ouderenzorg.  Ook kun je voor consultaties of producten zoals de liefdeskoffer bij hun terecht. Interesse in een maatwerkscholing? Neem in dat geval contact op via info@zorgvoorleren.nl of bel naar 085 130 87 90.

Wil je de mensen van BLOOT inzetten voor een consultatie of de liefdeskoffer bestellen? We brengen je graag in contact met elkaar.

Wil jij een incompany workshop of scholing over intimiteit en seksualiteit in de zorg? Neem dan contact met ons op.

Laatste nieuws