Wondzorg | Biofilm

Blog door Debby Huis in ‘t Veld

Vanuit Zorg voor leren delen wij graag kennis met zorgverleners. In ons netwerk van trainers hebben wij experts op diverse gebieden en het lijkt ons leuk is als zij jullie via een blog meenemen in hun vakgebied om zo hun kennis en ervaring met jullie te delen.

De eerste blog is van onze wondverpleegkundige Debby Huis in ’t Veld.

Ik ben Debby en werk als zelfstandig wondverpleegkundige. Ik werk veel samen met thuiszorgorganisaties en instellingen die zelf geen wondverpleegkundige in dienst hebben. Ik krijg weleens de vraag waarom je gebruik zou maken van een wondverpleegkundige. Zorgverleners zijn toch prima in staat om wonden te verzorgen met hun kennis en ervaring?

Dat is tot op zekere hoogte ook zo, maar wondzorg is een complex vakgebied waarin ontwikkelingen zich snel opvolgen wat betreft behandelmethodes en wondverbandmateriaal en een expert op dit gebied kan een grote meerwaarde hebben voor de cliënt en voor jou.

 Even wat tips voorafgaand aan een wondbehandeling:

  • Een wondje wat niet binnen 1 week dicht is, is niet normaal. Er is dan mogelijk meer aan de hand en doorverwijzing naar de huisarts is gewenst.
  • Bij een wondje wat na 2 weken nog niet dicht is, is doorverwijzing naar een wondpoli of poli dermatologie gewenst om verder onderzoek te doen.
  • Er wordt nog (te) vaak wondbehandeling toegepast zonder duidelijke diagnose of vaatstatus, dus zorg altijd dat je te weten komt óf en welke diagnose er gesteld is. Allen als je weet wat het onderliggend lijden is kun je een adequaat wondbeleid bepalen.

Ik wil vandaag ook even inzoomen op het op het onderwerp Biofilm. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste wonden,  zelfs als ze mooi rood zijn, Biofilm bevatten. Biofilm is een glibberig en slijmerig laagje vol met bacteriën. Deze bacteriën kunnen een nadelig effect hebben op de wondheling en moeten er uit. Goed wondverbandmateriaal kan daar aan mee werken, maar een debridement (schoonmaken van de wond totdat er punt bloedinkjes ontstaan) is essentieel. Als dit goed gebeurt kan een wond weken tot zelfs maanden eerder sluiten. Kun je nagaan wat voor invloed dat heeft op de kwaliteit van leven van de cliënt. En dat is waar we met elkaar graag voor staan toch?

Wat zou in zo’n geval de meerwaarde van een wondverpleegkundige/wondconsulent zijn? Heel simpel, zij mag een scherp debridement uitvoeren. Als wondverpleegkundige snijd ik in wonden met als doel dat ze sneller sluiten. We verwijderen de korstjes (Crustea) en randjes om de wonden zodat de wond beter kan samentrekken dat is iets wat een niet gespecialiseerde zorgverlener niet mag.

Echter jullie kunnen zeker ook een rol spelen in de behandeling van de Biofilm. Wat ik doe is laten zien wat jullie kunnen doen tussen mijn bezoeken; namelijk hoe je een niet scherp debridement uitvoert.  Heel belangrijk ook is de omgeving van de wond goed schoonmaken en verzorgen, want ook daar zitten bacteriën. En hoe fijn als je elkaar kunt versterken, ieder met zijn eigen kwaliteit en expertise.

De inzet van een wondverpleegkundige of consulent lijkt in eerste instantie misschien duur. Maar als een wond eerder geneest, er minder complicaties/infecties ontstaan, de goede wondverbandmaterialen worden ingezet en het beleid op tijd aangepast wordt, als een wond verslechtert of verbetert, kan leiden tot enorme bezuinigingen omdat er een kortere periode zorg nodig is. Maar de grootste winst is natuurlijk dat het de kwaliteit van leven van de cliënt kan bevorderen.

Als wondverpleegkundige werk ik graag multidisciplinair; de inzet van bijvoorbeeld een goede oedeemtherapeut, Podoloog/podotherapeut, medisch pedicure, fysiotherapie, ergotherapie, diëtiek et cetera kan bijdragen aan een sneller en beter herstel van de cliënt en een toeleiding naar veel duurdere (ziekenhuis)zorg mogelijk voorkomen. Ook de inzet van goed materiaal en preventieve maatregelen zoals  AD matrassen en stoelzittingen, goede voeding/suppletie zijn onderdeel van een effectief wondbeleid. De regels van de zorgverzekeraars maken dit zeker niet altijd makkelijk, maar het is mijn missie om onder de aandacht te brengen dat het op deze manier werken zoveel efficiënter, leuker, beter, goedkoper is, met meer werkplezier en een betere kwaliteit van leven voor de cliënt.

Debby-trainer

Deze blog is geschreven door Debby Huis in ‘t Veld. Voor Zorg voor leren verzorgt zij o.a. de scholingen Wondzorg en Zwachtelen. Een scholing op maat is uiteraard ook mogelijk.

Ook kunnen Debby en haar collega’s van Van zorg naar beter worden ingezet als wijkverpleegkundige in jouw organisatie.

Laatste nieuws