Diplomawaardering

Een gratis overzicht met hoe veel voorkomende oude zorgdiploma’s worden gewaardeerd. We hebben het overzicht met zorg samengesteld, omdat we denken dat het een handig hulpmiddel is. Er kunnen echter geen rechten aan worden ontleend. Wil je meer informatie over wat een oud zorgdiploma waard is, dan kun je ook altijd kijken op de site van het SBB.

Checklist Mondzorg

Hier vind je een gratis checklist Mondzorgbeleid voor verpleeghuizen, waarmee inzichtelijk kunt krijgen hoe het er binnen jouw verpleeghuis voor staat met de mondverzorging. Mondzorg is immers altijd een belangrijk aandachtspunt binnen de zorg.

Wil je kort en krachtig beleid opstellen inzake de mondzorg? Download dan hier een PDF zodat je direct aan de slag kunt.

Free Learning

Wil je meer leren over bijvoorbeeld fysieke belasting, verzorgend wassen of communicatie? Neem dan eens een kijkje op de website van Free Learning. Ten eerste vind je daar een grote hoeveelheid aan gratis e-learning modules. En ten tweede zijn deze modules praktisch opgesteld door en voor de zorg.  LOCOmotion en Vilans ondersteunen zorgverleners via Free Learning met vrij toegankelijke actuele kennis teneinde hun dagelijkse werk beter, gezonder en met meer plezier uit te voeren Alle free-learning modules zijn gratis en bovendien voor iedereen en overal toegankelijk. Tot slot; module behaald? Dan kun je een certificaat uitprinten (gratis) en soms een accreditatiepunt aanvragen (€ 4,-).

Kundig.nl

Het Nederlands Wijkverpleegkundigen Genootschap (NWG) is de initiatiefnemer van Kundig.nl, een kennisplatform voor en door wijkverpleegkundigen. Op het platform deelt men kennis, vaardigheden en ervaringen met als doel om vanuit een uniform handelingskader, persoonlijke zorg bieden aan thuiswonende cliënten.

Zorg voor beter

Er is veel informatie te vinden over ouderenzorg, maar deze is versnipperd over verschillende websites en publicaties. Op het Kennisplein Zorgvoorbeter.nl is deze kennis gebundeld, met betrouwbare en actuele informatie en bijvoorbeeld gratis hulpmiddelen die zorgmedewerkers in de praktijk kunnen gebruiken met de bedoeling de ouderenzorg en zorg aan chronisch zieken te verbeteren.

Palliatieve zorg

Het ministerie van VWS is in juni 2019 een campagne gestart rondom de bewustwording en mogelijkheden van palliatieve zorg. Deze zorg is gericht op mensen in de laatste fase van het leven. Palliatieve zorg helpt om de beleving van deze periode zo positief mogelijk te maken en ondersteunt mensen om nog te doen wat ze belangrijk vinden. Kortom, klik snel door als je hier meer over wilt leren.

Minicolleges

Hoe werken de hersenen? En wat doet ouder worden zoal met onze hersenen? In 20 korte colleges van ongeveer 15 minuten geeft hoogleraar Erik Scherder op zijn enthousiaste manier uitleg over onder andere: ouder worden, opwinding, zintuigen, spreken en zwijgen, (on)rust, verward zijn, maar ook het geheugen en pijn. Deze colleges wil je toch niet missen?

Dementie

En neem nou deze website. Op deze website vind je verschillende online trainingen die je gratis kunt doorlopen zodat jouw kennis over dementie wordt vergroot. Daarvoor hoef je dus alleen maar even door te klikken. Al met al ook een mooi initiatief om kennis te delen.

Liefdevolle zorg

Gratis videoreeks ‘Liefdevolle zorg in de praktijk’ voor medewerkers zorg en welzijn.

Handhygiëne

Instructievideo handenwassen.

Kennisplein gehandicapten

In de gehandicaptensector is veel kennis en ervaring aanwezig. Het Kennisplein is een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en hun kennis en ervaring kunnen uitwisselen.

Valpreventie

Animatiefilmpje (2 min.) voor zorgverleners over wat je kunt doen om valongelukken bij ouderen te voorkomen.

Ondersteuning bij persoonlijke verzorging

Uitleg instructie en filmpjes voor vrijwilligers die in de zorg ondersteunen bij persoonlijke verzorging van zorgvragers. Of dit nu is in de thuissituatie, in een verpleeghuis of hospice.

E-learning Wondzorg

Van Heek Medical biedt verschillend e-learning modules op het gebied van wondzorg gratis aan.

Artikel over wat er gebeurt als iemand sterft

Nu.nl heeft de Nationale Dag Aandacht voor Sterven (24 mei) aangegrepen om een helder artikel te schrijven over wat er in het lichaam gebeurt vlak voor dat iemand op een natuurlijke wijze komt te overlijden.

Minder irritatie bij stoma door neusspray

Een neusspray inzetten als medicijn voor een geïrriteerde huid bij een stoma blijkt een grote doorbraak. Dit is ontdekt in het Deventer ziekenhuis. Lees meer hierover.

Poster leervoorkeuren

Waarom durft die ene stagiaire die simpele handeling nog steeds niet zelfstandig te doen? En begint een ander er als een kip zonder kop aan, zonder eerst na te denken? Grote kans dat dit te maken heeft met verschillen in leervoorkeur. Nursing heeft een poster gemaakt met de verschillende leervoorkeuren gebaseerd op de leervoorkeuren van Ruijters en Simons.

Afasie | tips voor communicatie

Afasie komt veel voor bij mensen met niet aangeboren hersenletsel, veelal na een beroerte (CVA). Het is een taalstoornis in de linker hersenhelft en maakt dat het communiceren lastiger wordt. Via de volgende link vind je tips over waar in de communicatie op te letten.

Poster Kenmerken van een stervend lichaam

Het sterfproces verloopt bij de meeste mensen op ongeveer dezelfde manier. Als de stervensfase zich heeft ingezet, zal de persoon naar verwachting binnen enkele dagen en uiterlijk twee weken komen te overlijden. Er zijn verschillende kenmerken waaraan je de stervensfase kunt herkennen. Deze worden weergegeven op deze poster.

Tips voor gratis hulpmiddelen?

Heb jij tips voor ons over gratis hulpmiddelen, e-learning, kennis, filmpjes, et cetera? Laat het ons dan weten via info@zorgvoorleren.nl.