Wereld Alzheimerdag | 21 september

Wereld AlzheimerdagDe Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) heeft 21 september uitgeroepen tot Wereld Alzheimerdag.

Deze internationale dag alarmeert overheden en beleidsbepalers over dementie als een ernstige gezondheidskwestie omdat de wereld vergrijst.
Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen (een syndroom), waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Iemand die aan dementie lijdt, wordt langzaam maar zeker afhankelijk van de zorg van anderen. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. De meest voorkomende vormen van dementie zijn de ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie, frontotemporale dementie (FTD) en Lewy body dementie. Alzheimer is hiervan de meest bekende.
Nederland telt op dit moment ruim 270.000 mensen met dementie. Door de vergrijzing en het ouder worden van de bevolking stijgt dit aantal in de toekomst explosief.  Naar verwachting zal in 2040 ruim een half miljoen mensen lijden aan dementie. Dementie komt veel voor bij ouderen, maar ook op jongere leeftijd kunnen mensen dementie krijgen. Naar schatting zijn er in Nederland 12.000 mensen met dementie die jonger zijn dan 65 jaar. Over dementie op jonge leeftijd kun je HIER meer lezen.

Auguste Deter
Auguste Deter, de eerste persoon met de diagnose Alzheimer
Alois Alzheimer
Alois Alzheimer, 14 juni 1864 – 15 december 1915
De ziekte Alzheimer is in 1910 vernoemd naar de Duitse arts Alois Alzheimer (14 juni 1864 – 19 december 1915). Hij beschreef in 1906 het ziektebeeld van zijn patiënte Auguste Deter. Er waren bij haar al langer symptomen van dementie zichtbaar. Toen haar man Karl niet meer goe voor haar kon zorgen is ze in 1901 opgenomen in een instituut in Frankfurt. Daar werd Auguste onderzocht door Alois Alzheimer. Na haar overlijden in 1906 – op 56-jarige leeftijd – onderzocht Alzheimer haar hersenen. Naast atrofie (het verschrompelen van de hersenen) vond hij zogenoemde plaques (eiwitafzettingen) en tangles (kronkels), die nog steeds als karakteristiek gelden voor de naar hem vernoemde ziekte.
Wil je meer weten over dementie? Hieronder tref je interessante links.
Stichting Alzheimer Nederland
Dementie.nl
Hersenstichting
Alzheimer Experience | Martha Flora
Dementia
Kennisbundel dementie Vilans


 
 
Bewaren
Bewaren
Bewaren

Laatste nieuws