Waarschijnlijk heb je weleens gehoord van virtual reality. Met een virtual reality bril kijk je naar een virtuele wereld. Augmented reality betekent een verrijkte wereld. De app van Albert Heijn waarbij kinderen kleine dinosaurussen over hun hand zien lopen, is gebaseerd op deze techniek. En met dezelfde techniek kan Ikea laten zien hoe een bank of stoel er in jouw huis uitziet. Ook biedt deze techniek mogelijkheden in de zorg. De foto laat al een toepassing zien. En nu is er een pilot in de zorg met augmented reality brillen (AR-brillen). De bril wordt ingezet bij het oefenen met voorbehouden en risicovolle handelingen volgens de Vilans protocollen.
Bij het oefenen met de AR-bril krijgt de zorgverlener tijdens de uitvoering van een handeling instructies via een klein schermpje in de bril. De toetser kijkt mee via een camera op de bril en geeft feedback.
Voorafgaand aan de proef kregen de leerlingen van ROC Midden Nederland en de zorgverleners van Reinaerde, Vitras en St. Pieters en Bloklands Gasthuis uitleg over het gebruik van de brillen en deze pilot. Vanaf december 2017 gaan zij met de bril aan de slag in de praktijk. Doel is te ontdekken of AR de kwaliteit van zorg verbetert en efficiënter maakt. Begin april 2018 zijn de eerste resultaten beschikbaar. Deze innovatieve pilot is gestart op initiatief van het Consortium Nieuw Leren in de Zorg, in samenwerking met Zorgpact Midden Nederland/Utrecht Zorg.
Vanuit Zorg voor leren zijn we erg nieuwsgierig naar de resultaten van deze pilot.