Fysieke belasting | Energie geven en krijgen

Blog door Nicole Schreuder

Vanuit Zorg voor leren delen wij graag kennis met zorgverleners. In ons netwerk van trainers hebben wij experts op diverse gebieden en het lijkt ons leuk als zij jullie via een blog meenemen in hun vakgebied om zo hun kennis en ervaring met jullie te delen.

Deze blog is geschreven door Nicole Schreuder, vitaliteitscoach in de zorg. Nicole is ook trainer actief voor Zorg voor leren en verzorgt bijscholing op het gebied van (ondersteunen bij) het verplaatsen van zorgvrager. In de bijscholing Fysieke belasting is ons open aanbod is ook het gebruik van de actieve en passieve tillift opgenomen.

Werken in de zorg is fantastisch. Het is een fijn gevoel als je de cliënt kan helpen waar degene dit nodig heeft. Zorgen voor een ander kan ook letterlijk zwaar zijn.

Cliënten krijgen zwaardere zorg én (sommige) cliënten worden zwaarder. Hoe zorg je er dan voor dat je nog steeds energie krijgt van je werk en thuis ook kan genieten van je vrije tijd. Ik neem je graag een stukje mee.

Energiefabriekjes

Voor het geven van energie is het belangrijk dat het lichaam ook energie krijgt. De energiefabriekjes zitten in je cellen, de mitochondriën. Een van de functies van deze fabriekjes is het maken van energie. Je lichaam heeft energie nodig om te bewegen, je brein om na te denken. De meeste energiefabriekjes zijn te vinden in de hersenen, het hart, de lever en de skeletspieren.

 

Wil jij je energiefabriekjes ondersteunen?

  • Zorg dan voor voldoende zonlicht. Ga tussen 10:00-14:00 ongeveer een uur naar buiten. Wij halen letterlijk energie uit de zon!
  • Zorg voor een volwaardig eetpatroon. Vette vis draagt enorm bij aan goedwerkende fabriekjes. Eet met de seizoenen mee en wees rijk met groente op je bord.
  • Train 2-3 x in de week je spieren op kracht en uithoudingsvermogen. Trainen doe je zodat je werk makkelijker wordt. Je krijgt meer energie. Je krijgt een verbeterd spiergevoel.

Rust op tijd. In je slaap herstelt het lichaam zich. De diepe slaap is hierbij belangrijk. Hiernaast zijn de (kleinere) rust/ontspan momentjes overdag ook erg waardevol. Deze momenten zorgen ervoor dat je in je slaap minder hoeft te verwerken, waardoor jij weer dieper kan slapen.

Gebruik je sterke lichaam optimaal tijdens je werk

Werkt je organisatie met de Praktijk Richtlijnen? Hierin staat beschreven in welke categorie de cliënt zich ‘bevindt’ en van daaruit wordt bepaald welk hulpmiddel ingezet kan worden. Zo kan de cliënt de juiste passende zorg krijgen én is er verminderd risico op overbelasting voor de zorgverlener.

Hulpmiddelen inzetten waar nodig is belangrijk. De manier waarop de hulpmiddelen gebruikt worden is van belang. Bekijk tijdens een zorgmoment eens de acties die je hebt ingezet. Bij hoeveel transfers heb jij ondersteund en op welke manier heb je dit gedaan. Waar kon de cliënt wellicht zelf meer doen en waar had je een hulpmiddel wellicht effectiever kunnen inzetten. Reflecteer van de week eens op een zorgmoment bij een cliënt. Wat heb je gedaan en wat zou je de volgende keer net anders kunnen aanpakken?

Een sterk lichaam, een sterke geest én de juiste belasting

Je kunt thuis dus inzetten op een sterker lichaam, op een sterkere geest. Daarnaast zorg je voor de juiste belasting door het lichaam op de juiste manier in te zetten tijdens je werk. Zo kan jij blijven zorgen voor je cliënt én heb jij nog energie voor je eigen vrije tijd.

Deze blog is geschreven door Nicole Schreuder. Zij is vitaliteitscoach voor zorgprofessionals bij Jouw Zorghart.

Voor Zorg voor leren verzorgt zij de scholing Fysieke Belasting. Een scholing op maat is uiteraard ook mogelijk. Neem in dat geval contact op via info@zorgvoorleren.nl of bel naar 085 130 87 90.

Laatste nieuws