Bijscholing Medicatie voor Helpenden Plus en Begeleiders

Algemene informatie

Doelgroep en niveau Helpenden Plus en Begeleiders

Deze scholing is toegankelijk voor zorgprofessionals met een Helpende diploma uitgebreid met een Helpende Plus certificaat. Kortom, je bent dus al Helpende Plus en via deze scholing blijf je aantoonbaar bekwaam op het gebied van medicatie.
BELANGRIJK: Met deze korte scholing word je geen Helpende Plus!!

Deze scholing is ook bedoeld voor mensen die binnen de zorg als begeleider werkzaam zijn.

Ook in ons aanbod: bijscholing Medicatie voor Verzorgenden IG en Verpleegkundigen.

Duur praktijk: 4 uur in de ochtend of de middag
Studieduur e-learning: Ter voorbereiding van de praktijk doorloop je de theorie via e-learning. Hou rekening met gemiddeld ongeveer 2-3 uur afhankelijk van jouw ervaring en persoonlijke leerstijl.
Groepsgrootte maximaal 8 deelnemers NB Deze scholing gaat altijd door, ook al zit de groep niet vol!
Investering € 149,00 vrijgesteld van BTW
Accreditatiepunten en certificering Deze scholing kan voor 5 punten worden geregistreerd onder de zogenaamde ODA punten in het Kwaliteitsregister V&V.

Na het succesvol afronden van de e-learning en de praktijkbijeenkomst ontvang je een digitaal certificaat.

De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) werkt vanaf 4 oktober 2018 met een nieuw toetsingskader medicatieveiligheid voor de verpleegzorg. Betrokkenheid van zorgvragers, deskundigheid van zorgverleners en verantwoordelijkheidsverdeling zijn de belangrijke thema’s.

Een zorgaanbieder die goede zorg biedt, heeft een passend en adequaat medicatieveiligheid beleid. Dit beleid beschrijft de verantwoordelijkheid en de samenwerking tussen de zorgvrager en alle betrokken zorgverleners. Het is hierbij belangrijk dat activiteiten en verantwoordelijkheden op elkaar aansluiten.

Verschil bijscholing Medicatie en opleiding Helpende Plus

Als zorgverlener met een Helpende diploma kun je bijscholen tot Helpende Plus. Hierdoor kun je bekwaam worden in het aanreiken en toedienen van medicatie (voorbehouden handelingen, zoals het toedienen van insuline uitgesloten). Het aanreiken en toedienen van medicatie zijn risicovolle handelingen waarvoor je vanuit je diploma geen functionele zelfstandigheid hebt. Het is dan van belang dat een Verzorgende IG of een Verpleegkundige (op afstand) toezicht kan houden. Deze scholing is bedoeld voor Helpenden Plus om aantoonbaar bekwaam te blijven.

Zorgorganisaties kunnen verschillend beleid hebben als het gaat om de inzet van een Helpende Plus. Daarom is het belangrijk dat je vooraf goed bespreekt wat je vanuit het geldende beleid wel en niet mag doen rondom medicatie.

Deze scholing is toegankelijk voor zorgprofessionals met een Helpende diploma uitgebreid met een Helpende Plus certificaat.

Begeleiders

Deze scholing is uitermate geschikt begeleiders die aantoonbaar bekwaam willen blijven op het gebied van medicatie. Steeds meer opdrachtgevers stellen strengere eisen rondom bijscholing van medicatie. Zo horen we van onze deelnemers die als begeleider werken terug dat er meer en meer gevraagd wordt om een fysieke scholing over medicatie te volgen.

Dit is dus GEEN scholing om Helpende Plus mee te worden. Daar dien je eerst een opleiding, bijvoorbeeld het keuzedeel, tot Helpende Plus te volgen. 

Programma

  • Wetgeving
  • Feiten en cijfers
  • Het medicatieproces en de veilige principes in de medicatieketen
  • Veilige medicatie aanreiken, hoe lees je een bijsluiter en een recept, wat controleer je, waar let je op, hoe controleer je een baxter
  • Het melden van incidenten

Aan de hand van casuïstiek oefenen en toetsen van vaardigheden:

  • het toedienen van orale medicatie
  • het toedienen van rectale medicatie
  • het toedienen van medicatie via het oor
  • het toedienen van medicatie via het oog
  • het toedienen van medicatie via de neus
  • het toedienen van medicatie via de huid
  • het toedienen van medicatie via inhalatie, met en zonder voorzetkamer
Medicatie Helpende plus
Leerdoelen Zorginstelling

Leerdoelen

De deelnemer:

  • Is zich bewust wanneer hij of zij bekwaam en bevoegd is en is bekend met de relevante wetgeving ten aanzien van medicatieveiligheid.
  • Kan het belang van de principes veilige medicatie keten benoemen.
  • Heeft kennis van een verantwoorde manier van medicatie aanreiken en is zich bewust van de risico’s in het medicatieproces.
  • Weet wie welke rol heeft in het medicatieproces en kent ook zijn of haar eigen rol hierin.
  • Kent het belang van een zorgvuldige toedienregistratie en weet hoe afspraken vastgelegd worden in het zorgdossier.
  • Is op de hoogte van afspraken ten aanzien van melden van incidenten en aansprakelijkheid bij het aanreiken van medicatie.
  • Is op de hoogte van beheer eigen medicatie.
  • Weet hoe hij of zij om dient te gaan met medicatie in relatie tot de Wet zorg en dwang.
  • Weet hoe controle en dubbele controle plaatsvindt bij het aanreiken en / of toedienen van medicatie.
  • Kent de verschillende uitzetsystemen en weet hoe te handelen bij ‘zo nodig medicatie’ en vermalen van medicatie.
  • Kan de aandachtspunten benoemen bij het toedienen van medicatie via verschillende toedieningswegen(oraal, rectaal, via het oog, via het oor, via de neus, via de huid en via inhalatie met en zonder voorzetkamer).
  • Heeft aan de hand van casuïstiek op het gebied van verschillende ziektebeelden, inzicht in medicijngebruik, risicofactoren, risicoprofiel, behandeling en eventuele complicaties.

Onze werkwijze

De opzet van deze training is als volgt:

E-learning

Je start met het doornemen van de theorie via e-learning. Die theorie blijft 1 jaar lang toegankelijk voor je.

Praktijkbijeenkomst

Tijdens de praktijkbijeenkomst kun je vragen stellen naar aanleiding van de e-learning. Een ervaren trainer behandelt het thema medicatie vanuit verschillende praktijkvoorbeelden. Ook ga je aan de slag met de verschillende toedieningsvormen.

De praktijkbijeenkomst is interactief. We verwachten dus een actieve bijdrage. Na succesvol afronden van beide modules EN bij voldoende beoordeling door de trainer in de praktijkbijeenkomst ontvang je een digitaal certificaat.

Herhaling

Na afloop van de praktijkbijeenkomst ontvang je regelmatig herhaling en/of verdieping van de theorie in de digitale leeromgeving. Dit is kort en krachtig en houd je scherp. Tevens zijn we vanuit Zorg voor leren als het ware een stok achter de deur om de eventuele actiepunten onder de aandacht te houden.

De casuïstiek was leerzaam en sluit goed aan op de praktijk.

 

Ik vond de trainer een topper: goede en duidelijke uitleg.

 

Fijne manier van training geven. Genoeg variatie tussen stof en besprekingen en doen.

 

Erg duidelijk, boeiend en leerzaam.

 

De scholing was heel nuttig en alles werd goed besproken en uitgelegd.

ANDEREN VOLGDEN OOK DEZE SCHOLING…