Hoe lang is een BHV certificaat geldig?
Een BHV-certificaat (Bedrijfshulpverlening) is doorgaans één jaar geldig. Dit betekent dat je als BHV’er jaarlijks je vaardigheden en kennis moet opfrissen om je certificaat geldig te houden. De geldigheid en de noodzaak tot herhalingstraining zijn echter niet wettelijk vastgelegd, maar worden bepaald door de Arbowet in combinatie met de specifieke eisen van de werkgever. Binnen zorgorganisaties wordt meestal ook een geldigheid van 1 jaar aangehouden in het scholingsbeleid.
Waarom is jaarlijks herhalen belangrijk?
- Vaardigheden op peil houden: Reanimatie, brandbestrijding en ontruiming vereisen praktijkervaring. Zonder regelmatige herhaling kan je vaardigheid verminderen.
- Wet- en regelgeving: De richtlijnen en protocollen rondom veiligheid en hulpverlening kunnen veranderen.
- Specifieke risico’s van het bedrijf: Bedrijfsomstandigheden kunnen veranderen, waardoor andere vaardigheden nodig zijn.
Rol van de werkgever/opdrachtgever
Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever/opdrachtgever om ervoor te zorgen dat BHV’ers voldoende getraind zijn en hun kennis actueel houden. De frequentie van herhalingstrainingen kan variëren afhankelijk van de risico’s binnen het bedrijf en de mate waarin BHV’ers hun vaardigheden nodig hebben.
Advies
Hoewel het BHV-certificaat formeel niet één jaar geldig is, wordt aangeraden om jaarlijks een herhalingstraining te volgen om competent te blijven en adequaat te kunnen handelen in noodsituaties. Raadpleeg altijd de opleider of de interne arbodienst van de organisatie waar je in loondienst of als zzp’er werkt voor specifieke richtlijnen.
Een hartelijke groet,
Carolien, Paulien en Nadine