Dag van de mantelzorg

MantelzorgHet is 10 november 2016; de dag van de mantelzorg.
Op de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg staan de mantelzorgers centraal. Door het hele land worden activiteiten georganiseerd om de mantelzorgers in het zonnetje te zetten.
Ieder jaar wordt er ook een thema bepaald. In 2015 was dat ‘Laat je zien’. Met het thema ‘Laat je zien’ is het afgelopen jaar het belang onderstreept dat mantelzorgers zich kenbaar maken. Zo kunnen zij de steun krijgen die zij verdienen.
Het thema voor 2016 is Mantelzorg doe je samen!

Tips van mantelzorgers voor zorgprofessionals

In het kader ‘Mantelzorg doe je samen’ komt Vilans op 9 november 2016 met 9 tips van mantelzorgers voor zorgprofessionals. Inleven in elkaar, blijven communiceren, openheid en tijd voor elkaar nemen. Dit noemen mantelzorgers als belangrijke punten over de samenwerking tussen mantelzorgers en zorgmedewerkers. Vanuit het programma In voor Mantelzorg is Vilans in gesprek gegaan met mantelzorgers en hebben hierop tips beschreven per thema. Alle tips vind je HIER.

CBS komt met nieuwe cijfers over mantelzorg

Op 9 november 2016 komt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met het nieuws dat één op de zeven mantelzorgers aangeeft zwaarbelast te zijn. Zij zijn wekelijks gemiddeld 28 uur kwijt aan de zorg voor familieleden of bekenden, blijkt uit de cijfers.

Ongeveer 15 procent van de Nederlanders van zestien jaar en ouder verleende mantelzorg in 2015. Dat komt volgens het CBS neer op zo’n twee miljoen mensen, die daar gemiddeld 11 uur per week aan besteden. Het overgrote deel (86%) van de mantelzorgers zorgt voor een familielid.

Vooral Nederlanders van veertig jaar en ouder ontfermen zich relatief vaak over familieleden en bekenden die zorg nodig hebben. “Gemiddeld geeft bijna een vijfde deel van de Nederlanders in deze leeftijdscategorie aan te zorgen voor iemand uit zijn of haar omgeving”, aldus het CBS.

Het Sociaal en Cultureel Planbureau hanteert een ruimere definitie dan het CBS en komt dus op een veel groter aantal mantelzorgers. Daar zijn het er zo’n vier miljoen. Het SCP telt iedereen mee die weleens zorgt voor een ander, het CBS alleen mensen die langdurig mantelzorg verlenen.


Gratis training Samen zorgenGratis training voor zorgprofessionals over samenwerking met mantelzorgers

Zorg voor leren biedt in opdracht van Palet Welzijn regelmatig trainingen aan voor zorgprofessionals over de samenwerking met mantelzorgers. Deze trainingen zijn gratis.
Trainingen Samen zorgen in Zoetermeer. Klik HIER. Voor de training van 24 november en 8 december zijn er nog plaatsen!
Trainingen Samen zorgen in Gouda. Klik HIER.
Trainingen over jonge mantelzorgers. Klik HIER.
In 2017 worden er waarschijnlijk nieuwe trainingen gepland. Hou onze website in de gaten.

Laatste nieuws