Teamcoaching

Leermiddelen rondom Corona

V&VN heeft een overzicht gemaakt waar je verschillende leermiddelen rondom Corona kunt vinden.

https://www.venvn.nl/thema-s/coronavirus/coronavirus-overzicht-leermiddelen-scholingen-en-kennispleinen/?utm_source=linkedin&utm_medium=social&utm_campaign=academie

 

Palliatieve zorg en COVID-19

https://www.palliaweb.nl/corona/covid-19-op-palliaweb/covid-19-op-palliaweb

 

Instructiefilm over klinisch redeneren bij de coronapatiënt

https://player.hihaho.com/embed/ec7ea601-f604-437f-a206-8fcbf0593c59?fbclid=IwAR26YCYAJzjub_F2FjH72tRN2NGx67NFJ7Sq81fbo-ZgJPxPgy44LSFEMwU

 

Advies over indiceren tijdens de coronacrisis

https://www.nursing.nl/indicaties-stellen-in-de-coronacrisis-nieuw-advies-vvn/?fbclid=IwAR19JG4i1eJ4EETuX4CHPUiCb-ab2GxlGvV8ee5LK7Am4KaBulqQsAy6lm4

Nieuw praktijklokaal in Zwolle

Met onze scholingen zijn we al ruim een jaar actief in Zwolle. Hiervoor waren we te gast in een praktijklokaal van het Isala Ziekenhuis. Omdat we naast de scholing Voorbehouden en Risicovolle handelingen meer scholingen willen aanbieden in Zwolle, hebben we er voor gekozen om hier een eigen lokaal te openen. 16 december 2019 kregen we de sleutel. Inmiddels is het lokaal af en ingericht. 14 januari 2020 starten we er met de eerste scholing.

Carolien ontvangt de sleutel en bloemen van Erika Selles van City Office
Klussen en inrichten
Zo is het geworden!

Erkende opleiding Helpende+

Vanaf 2020 gaan we in samenwerking met Linda Dekker van Leerzorg en het Alfa college een erkende opleiding Helpende + aanbieden.

Erkend

Het betreft het erkende keuzedeel Helpende plus K0905.

Aanleiding

Er is een divers aanbod van scholingen om Helpende + te worden. De onderwerpen en de duur van deze verschillende trajecten lopen zeer uiteen. Door de komst van dit erkende keuzedeel kunnen helpenden + op een verantwoorde en eenduidige manier breder worden ingezet. Bovendien is dit ook een goede manier om iemand eens te laten proeven aan niveau 3 en eventuele doorstroming mogelijk te maken.

Inhoud

Met dit keuzedeel wordt de helpende bekwaam in eenvoudige verzorgende vaardigheden die in het werkveld van
zorg en welzijn veel gevraagd worden. Denk aan:

  • het verzamelen van gegevens via meten van de pols en temperatuur;
  • het toedienen van medicatie;
  • het druppelen van ogen, oren of neus van de cliënt;
  • het aan- en uittrekken van steunkousen.

Daarnaast leert de helpende om bij afwijkingen bij de cliënt te signaleren en daar adequaat mee om te gaan en te handelen in acute situaties. Hij/zij weet waartoe hij/zij zelf bevoegd is en wanneer de expertise van andere deskundigen dient te worden ingeroepen. Ook is er in deze opleiding aandacht voor de context waarin men werkt door het leren over veel voorkomende ziektebeelden in de zorg.

Aanbod

We bieden deze scholing incompany aan voor groepen van 10 tot 15 deelnemers. Verschillende bedrijven kunnen ook samen een groep formeren. Belangrijk is dat de helpende in zijn of haar werkveld praktijkervaring opdoet tijdens de opleiding. Het is dus echt een combinatie van werken en leren. De 9 praktijkbijeenkomsten zijn dan ook over een langere periode verspreid om het geleerde direct goed te kunnen oefenen en toepassen in de praktijk.

De praktijkbijeenkomsten zijn informeel opgezet en er op gericht dat de deelnemers met gedegen kennis en vaardigheden en vol zelfvertrouwen in de rol van Helpende + aan de slag kunnen bij de werkgever.

Meer informatie

Wilt u meer informatie dan kunt u contact met ons opnemen:

Zorg voor leren | Carolien, Paulien en Nadine | 085 130 87 90

Leerzorg | Linda Dekker | 06 54397516 | https://leerzorg.com/

Wensambulances

Het blijft echt iedere keer weer leuk om de verhalen van onze deelnemers te horen. Zo ontvingen we drie dames die op de ambulance werken in Amsterdam. Prachtige verhalen en mooi werk. Naast hun werk zijn ze ook vrijwilliger op een wensambulance bij Wensen Ambulance Amsterdam, om wensen van mensen die terminaal zijn in vervulling te laten. Heel bijzonder. We kwamen erachter dat er meerdere organisaties dit mooie werk doen voor mensen en wij delen dit graag met iedereen in ons netwerk:

Website wensabulance (hier vind je een overzicht van alle regionale samenwerkende wensambulances in Nederland)

Website ambulancewens

 

Alle wensabmulances doen in principe hetzelfde mooie werk, maar bij  de Wensen Ambulance Amsterdam  kunnen er ook hoog complexe zorg en IC wensen verricht worden, omdat zij aangesloten zijn bij de Ambulance Amsterdam. Zij doen dit met gekwalificeerde vrijwilligers door heel Nederland.

We delen deze informatie graag met zoveel mogelijk zorgverleners, want mogelijk kun je nog mooie wensen van cliënten in vervulling laten gaan of familie weer informeren over deze mogelijkheden. Want nog een laatste keer naar familie toe, een bezoek aan bruiloft, nog één keer naar het huis waar je bent opgegroeid, een dag naar de zee, of naar het concert van je favoriete band. Het lijken wensen die heel eenvoudig te vervullen zijn, en momenten die vanzelfsprekend lijken maar voor volwassenen en kinderen  die niet lang meer te leven hebben, bedlegerig zijn, is dat echt niet altijd vanzelfsprekend. Heel mooi dus dat de wensenambulances er zijn en hulde aan alle vrijwilligers!

En zoals Loesje al eens schreef:

Tot slot vermelden we ook nog graag Stichting Vaarwens. Zij maken sinds 2007 individuele gratis dagtochten op een schip met mensen die in hun laatste levensfase verkeren. Dit doen zij door het hele land.

Website Stichting Vaarwens

 

Update wijzigingen in protocollen

Hieronder weer een update van wijzigingen in de protocollen.

Wondzorg / compressietherapie

Op dit moment is er in Nederland geen consensus over de wijze van polsteren. Het polsteren is verwijderd uit de protocollen over zwachtelen. Het wordt aangeraden af te gaan op het advies van de behandelaar.

Nier- en blaaskatheterisatie

Je hoeft niet meer standaard het aansluitpunt van de urineopvangzak te desinfecteren:

Voorkom bij aansluiten van een urineopvangzak aan de katheter, dat het aansluitpunt van de urnineopvangzak in aanraking komt met de omgeving. Als dat wel gebeurt moet het aansluitpunt gedesinfecteerd worden met alcohol 70%. Desinfectie van het aansluitpunt hoeft dus niet meer standaard te gebeuren. Dit punt is in alle betreffende protocollen aangepast.

 

Aansluiten/afsluiten continue blaasspoeling via driewegverblijfskatheter:

Standaard desinfectie van het instroomlumen is verwijderd uit de protocollen: er wordt maar een klein deel gedesinfecteerd, en je houdt het systeem extra lang open als je het laat drogen.

 

Klem de katheter liever niet af met een kocher. Knijp de katheter dicht bij het aansluitpunt voor de urineopvangzak of maak een knik. Mocht een kocher wel nodig zijn, zorg dan dat je het ballonvulkanaal niet afklemt. Dit punt is in alle betreffende protocollen aangepast.

 

Bij katheteriseren man: Houd de penis tijdens het inbrengen van de katheter loodrecht omhoog. Breng de katheter in. Toegevoegd op basis van feedback uit de praktijk: als je weerstand voelt, buig de penis naar voren (richting de voeten).

Bloeddruk meten

Bloeddruk meten. Dit protocol was aangepast aan de werkwijze in het NHG protocol: oppompen manchet tot 200 mmHg (eventueel naar 250 mmHg wanneer dan nog vaattonen hoorbaar). Dit in plaats van oppompen manchet totdat de pols niet meer voelbaar is en dan nog 30 mmHg extra bijpompen. Het protocol beschrijft nu beide manieren van oppompen van het manchet. Dit naar aanleiding van feedback uit de praktijk dat oppompen tot 200 mmHg niet voor elke client draagbaar is.

Inhaleren (incl. vernevelen)

Het volgende is toegevoegd in het protocol ‘Inhaleren met poederinhalator Cyclohaler, Diskus, Easyhaler, Ellipta, Elpenhaler, Forspiro, Podhaler, Turbospin’:

Wanneer een inhalatiecapsule na herhaalde inhalatie nog steeds niet is aangeprikt, gebruik dan de reserve Podhaler.

 

Het protocol ‘Inhaleren met dosisaerosol met voorzetkamer’ is ook geschikt voor de Vortex.

 

Bij ‘Inhalatoren gebruiksklaar maken’ is Zonda toegevoegd aan de categorie ‘Inhaleren met poederinhalator Handihaler, ….., Twincer’.

 

In de achtergrondinformatie ‘Inhaleren’ bij algemene aandachtspunten is bij ‘Aandachtspunten poederinhalator’ toegevoegd dat deze niet in een vochtige ruimte (zoals badkamer) moeten worden bewaard.

 

In de achtergrondinformatie ‘Voorzetkamers’ is toegevoegd dat de klep voorkomt dat inhalatiemedicatie naar buiten stroomt zonder inspiratie.

 

In het protocol ‘Inhaleren met dosisaerosol met voorzetkamer’ is bij complicaties aangepast dat de ventielen niet klepperen. De ventielen moeten juist hoorbaar ‘klepperen’. Tevens is aangepast dat er bij een nieuw spuitbusje 3 doses weggespoten moeten worden in plaats van 2. Ook is aangepast dat de cliënt eerst goed uitademt en dan pas met de lippen het mondstuk omsluit. En tot slot is toegevoegd dat bij meerdere inhalaties van hetzelfde medicijn geen minuut gewacht hoeft te worden tussen de inhalaties.

Sondevoeding

Er zijn regionale verschillen van mening zijn over óf en zo ja, hoe vaak, gedompeld moet worden. Je dient daarom na te gaan wat de afspraken zijn. Dit is toegevoegd aan het protocol ‘Verzorgen sonde door buikwand’.

 

Het volgende is gewijzigd in het protocol ‘Neusmaagsonde inbrengen’: klem na het opzuigen van maagsap de sonde af. Anders bestaat de kans dat er maagsap uit de sonde loopt terwijl je de pH-waarde aan het bepalen bent.

 

Het volgende is aangepast in de achtergrondinformatie ‘Onderhoud en vervangen van sonde, toedieningssysteem en spuit’:

In 2015 is een internationale ISO-standaard ontwikkeld voor sondevoedingssystemen: ENFit. Dit betekent dat alle verbindingen in een sondevoedingssysteem wereldwijd gestandaardiseerd zijn. Het is niet mogelijk deze op andere systemen (infusie, zuurstof) aan te sluiten.

 

In de praktijk blijkt dat in de groeven en randjes van de ENFit-aansluitingen vuil en sondevoeding achter kan blijven. Dit kan een gevaar voor de gezondheid opleveren.

Reinig de ENFit-voedingsaansluiting en het dopje dagelijks, bij het wisselen van het systeem. Verwijder de extensionset, spoel 1 minuut door met stromend kraanwater. Maak voedingspoort en dopje schoon met een draaiende beweging met een schone tandenborstel. Spoel na met een spuitje met kraanwater. Droog na met een gaasje.

Zuurstof toedienen

Er is meer achtergrondinformatie toegevoegd en achtergrondinformatie is geupdate.

TRAINERS INDICEREN GEZOCHT | Noord Nederland

Zorg voor leren biedt trainingen aan op het gebied van indiceren voor verpleegkundigen niveau 5 en het ondersteunen bij het indiceren voor verpleegkundigen niveau 4. Wij verzorgen trainingen voor zowel het indiceren met Omaha system als met de methodiek NANDA-NOC-NIC.

Voor de regio Noord Nederland zijn wij op zoek naar trainers. Ben jij HBO- verpleegkundige, beschik je over een docenten- en of trainersopleiding of heb je aspiratie om trainer te worden en heb je ervaring met indiceren en lijkt het je leuk om trainingen te verzorgen? Dan komen wij heel graag in contact met jou en willen jou opleiden om deze training voor ons te verzorgen. Dat kan free lance naast je baan of als zzp’er.

Interesse? Mail je cv naar info@zorgvoorleren.nl

 

Met vriendelijke groet,

Paulien, Carolien en Nadine

Nieuwe wijzigingen Vilans protocollen

Wij houden bij wat er wijzigt in de Vilans protocollen en zetten dat regelmatig voor onze relaties op een rijtje. We delen dit via onze nieuwsbrief die we 3 tot 4 keer per jaar versturen. De laatste vind je hier:

Wil je zelf ook op de hoogte blijven van wijzigingen in de protocollen of andere infromatie ontvangen die we delen? Meld je dan ook aan voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op elk moment ook weer afmelden.

De wet BIG en kwaliteitsregister

De wet BIG

In Nederland kennen we binnen de zorg een aantal belangrijke wetten. De wet BIG is daar één van. De wet BIG beoogt de kwaliteit van de beroepsuitoefening te bevorderen en de cliënt te beschermen tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen door beroepsbeoefenaren.

Een onderdeel van de Wet BIG is de regeling voor de voorbehouden en risicovolle handelingen. Voor het uitvoeren van voorbehouden en risicovolle handelingen dien je bevoegd en bekwaam te zijn.

De wet BIG is een kaderwet, dit houdt in dat in de wet de kaders worden aangegeven waarbinnen instellingen voor gezondheidszorg hun eigen beleid dienen te formuleren over o.a. de bevoegdheid en bekwaamheid van zijn medewerkers. In dit beleid wordt vaak vastgesteld hoe vaak je geschoold en/of getoetst dient te worden. De wet BIG zelf geeft dus niet aan hoe deze bekwaamheid op peil dient te worden gehouden. Om deze reden vermelden wij ook geen geldigheidstermijn op onze certificaten. Als je je eigen beleid bepaalt als zorgorganisatie of zzp’er bepaal je zelf hoe lang een certificaat geldig is.

In de praktijk is binnen veel zorginstellingen het beleid 1x per 2 of 3 jaar scholen en toetsen. Bij zzp’ers varieert het van jaarlijkse scholingen tot 1x per 3 jaar en alles wat daar tussen zit.

Echter of je nu werkt binnen een zorginstelling of zzp’er bent, je dient je steeds af te vragen of je bevoegd en bekwaam bent voor het uitvoeren van de handeling.

Verschil tussen het BIG register en het kwaliteitsregister V&V

Vaak is er spraakverwarring tussen het BIG register en het kwaliteitsregister. Hieronder het verschil tussen beide registers.

Registratie in het BIG register is verplicht voor verpleegkundigen die actief het beroep uitoefenen. Je komt voor herregistratie in aanmerking als je werkt binnen het verpleegkundig beroepsdomein en minimaal 2080 uur gewerkt hebt over 5 jaar. Omgerekend betekent dit gemiddeld één dag per week. Verpleegkundigen die niet binnen het verpleegkundig domein werkzaam zijn, kunnen voor herregistratie in aanmerking komen na het afleggen van een specifieke toets of aanvullende scholing. Verzorgenden kunnen zich niet registreren in het BIG register.

Registratie in het kwaliteitsregister is op vrijwillige basis. Het kwaliteitsregister voor verpleegkundigen en verzorgenden is vormgegeven door de V&VN.

Het Kwaliteitsregister stelt naast werkervaring ook een kwalitatieve eis: om goede kwaliteit van zorg te kunnen bieden dien je als verpleegkundige en verzorgende actief te werken aan deskundigheidsbevordering om op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen binnen je vak.

Je houdt in het kwaliteitsregister een portfolio bij waarin je jouw deskundigheidsbevorderende activiteiten opvoert. In 5 jaar dien je 184 ‘punten’ te halen. Voor verpleegkundigen moeten daarvan 80 punten geaccrediteerd zijn en voor verzorgenden 60 punten. Geaccrediteerde punten wil zeggen dat deze activiteiten, (denk aan bij-en nascholing, symposium, congres) geaccrediteerd zijn door de accreditatiecommissie van het kwaliteitsregister. Deze punten worden dan ook bijgeschreven in jouw register door de geaccrediteerde aanbieder.

De overige punten kun je behalen met ‘overige deskundigheidsbevorderende activiteiten’ zoals: deelname aan een werkgroep, klinische les bijwonen, casuistiekbespreking, vakliteratuur lezen.

De scholingen die je vind op onze bijscholingsagenda zijn allemaal geaccrediteerd.