Wat is jouw rol als verzorgende of verpleegkundige bij mondzorg?

Als verzorgende of verpleegkundige heb jij een rol in de dagelijkse mondverzorging van cliënten met een zorgbehoefte. Dit kan variëren van de cliënt aanzetten, stimuleren om zelf de mond te verzorgen tot het geheel of gedeeltelijk overnemen van de mondverzorging.

Inventarisatie van de mondzorg

Om te bepalen welke zorg of ondersteuning de cliënt nodig heeft van jou, is het nodig dat je goed in beeld hebt hoe het gesteld is met de mondgezondheid, de gebitssituatie, de gewoonten van de cliënt en de zelfzorgmogelijkheden ten aanzien van de mondverzorging. Dit kun je doen door samen met de cliënt en eventueel familie de situatie van de cliënt te inventariseren en de gegevens vast te leggen in het Zorgplan van de cliënt.

Voorlichting

Als de cliënt nog geheel of gedeeltelijk zelf de mondverzorging kan doen, is het belangrijk dat jij goede voorlichting kunt geven en gebruik maakt van de nieuwste inzichten. Bijvoorbeeld dat het beter is om een gebitsprothese droog weg te leggen in plaats van in een bakje met water, omdat water zorgt voor bacteriegroei. Heeft de cliënt hier nog geheel de eigen regie in, dan beslist deze hier natuurlijk zelf over. Realiseer je dat het veranderen van ‘gewoonten’ tijd kost. Het is dan ook belangrijk de informatie te herhalen en dit ook te delen met de familie.

Signaleren

Cliënten kunnen veel klachten krijgen door een slechte mondgezondheid of klachten van het gebit; denk maar aan problemen met eten door een slecht zittende prothese of ontstoken tandvlees, gewichtsverlies, pijn of zelfs hart- en longproblemen. Tijdig signaleren, signalen rapporteren en actie ondernemen is dan ook een belangrijke rol van jou als verzorgende!

Wil je meer weten over mondzorg? Dan is onze workshop Mondzorg wellicht iets voor jou.

Mail ons nu voor meer informatie over de workshop Mondzorg

Meer handige tips

Meer handige tips over mondzorg en mondverzorging vind je onder andere op de volgende websites:

Handige tips voor mondzorg

Alles over het gebit

Tips voor mondzorg bij ouderen (The Nursing)

Mondzorg (Zorg voor beter)

Filmpje Mondverzorging voor verzorgenden (TNO)

Mondzorg
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *