Voorbehouden en risicovolle handelingen oefenen en laten toetsen?

Hoe werken wij?

De opzet van de trainingen en workshops Voorbehouden en Risicovolle handelingen is als volgt:
workshop voorbehouden handelingen

E-learning

Je start met het doornemen van de theorie via e-learning. Die theorie blijft 2 jaar lang toegankelijk voor je en bevat onder andere de meest recente versie van de observatielijsten van de Vilans protocollen. Zo heb je altijd inzicht in hoe een handeling stap voor stap volgens het meest recente protocol dient te worden uitgevoerd.

Praktijkbijeenkomst

Tijdens de praktijkbijeenkomst kun je vragen stellen en word je afgetoetst op alle handelingen. Als jouw handelen voldoende wordt beoordeeld, ontvang je meteen een certificaat met daarop uitgebreid vermeld welke handelingen wanneer zijn afgetoetst. Onze trainers zijn verpleegkundigen met een docenten- / trainersopleiding en daarnaast ook nog actief in het werkveld.

Herhaling

Na afloop van de praktijkbijeenkomst ontvang je regelmatig herhaling en/of verdieping van de theorie per mail. Dit is kort en krachtig en houd je scherp. Tevens zijn we vanuit Zorg voor leren als het ware een stok achter de deur om de eventuele actiepunten onder de aandacht te houden.

Inschrijven

Inschrijven voor de hele trainingsdag kan HIER.

Je kan je ook aanmelden voor de losse onderdelen, bijvoorbeeld:

  • Injecteren
  • Katheteriseren
  • Neus-maag en PEG sonde

De investering is € 150,00 per onderdeel bijvoorbeeld Injecteren (subcutaan, intramusculair, insuline, bloedglucosewaarde, gebruik vlindernaald / venflon) of € 319,00 voor een hele dag met drie onderdelen.

Klik hier voor de agenda van de open trainingen.

Wet Big en voorbehouden en risicovolle handelingen

Een belangrijk onderdeel van het uitvoeren van jouw werk als zorgprofessional is het uitvoeren van de voorbehouden en risicovolle handelingen. De wet BIG maakt onderscheid tussen:

  • Zorgverleners die zelfstandig bevoegd zijn om voorbehouden handelingen uit te voeren, zoals een arts, tandarts of verloskundige;
  • Zorgverleners die in opdracht van een arts voorbehouden en risicovolle handelingen mogen uitvoeren, zoals de verpleegkundige of verzorgende.

De wet BIG geeft per handeling aan welke zorgverlener bevoegd is deze zelfstandig of in opdracht uit te voeren en onder welke omstandigheden.

Niet zelfstandig bevoegde zorgverleners kunnen onder bepaalde voorwaarden voorbehouden handelingen uitvoeren in opdracht van een zelfstandig bevoegde zorgverlener. De belangrijkste voorwaarden hierbij is dat de niet zelfstandig bevoegde zorgverlener bekwaam is.

Als zorgprofessional ben je zelf verantwoordelijk om je bekwaamheid op peil te houden. Dit kun je onder andere doen door trainingen te volgen en je vaardigheden te laten beoordelen. Dat kan via het aanbod van Zorg voor leren.

Voorbehouden en risicovole handelingen